Recept za čarobno juho za kralja Matjaža

Kralj Matjaž pod goro Peco spi,
nasmejan in vesel, da kar žari.
Ko pa pride tema in vse se zmrači,
kralj Matjaž sladko zaspi.
Ko jutro na vrata potrka,
on skoči v zrak, kot da se mu strga.

Že stoletja človeštvo čaka, da bi brada kralju Matjažu zrastla in se ovila devetkrat (po nekaterih pričevanjih sedemkrat) okoli kamnite mize. Takrat bi se kralj Matjaž prebudil in vrnili bi se zlati časi. Sedmošolci so zato poskusili poiskati recept za čarobno juho, ki bi pospešila rast brade. Jim bo uspelo?

Najprej nalijemo 1 liter vode. Primešamo zlato z žličko prijaznosti. Da mešanica dobi malo okusa, dodamo 1 dl rujnega vinca. Dodamo pravico in milost, ter katero koli rožo z gore Pece. Nalijemo v posodico ter jo odnesemo kralju Matjažu.

Najprej v vrelo vodo vržemo malo dobrote in usmiljenosti ter mešamo, dokler se ne spremeni v prijaznost. Dodamo sol, poper in cvet lilije ter spet mešamo, dokler ne dobi vijolične barve. Nato odnesemo juho kralju na zlatem pladnju.

Najprej v lonec vlijemo vodo s prijaznostjo. Nato dodamo en liter veselja, kanček upanja. Za okus damo še ščepec požrtvovalnosti in pravičnosti. To mešamo tri ure s potrpežljivostjo.

Za juho potrebujemo 3 dl radosti, pogum, prijaznost in ščepec soli. Nato vse skupaj premešamo in pustimo tri dni.

V juho damo manj sovraštva med kralji, malce soli in ščepec moke. Dodamo veliko kocko spoštovanja, en liter miru in dvakrat premešamo. Na koncu pustimo stati dva dni. Na silvestrovo pa lepo odnesemo to kralju Matjažu.

V vodo zdravja damo ščepec veselja in sreče. Dodamo 5 dag prijateljstva, kocko upanja in ljubezni. Na koncu začinimo s potrpežljivostjo in odnesemo h kralju pod Peco.

V lonec damo malo vode, pravičnosti in zdravja. Nato damo v hladilnik za eno in na koncu postrežemo kralju.

V lonec damo malo potrpljenja. Začinimo z vegeto, poprom, soljo in rezanci. Na silvestrovo lonec pustimo v jami. Ko se zbudi, bo jedel in prišel ven.

Za juho potrebujemo malo veselja, prijaznosti, ščepec soli, prijateljstvo in zadovoljstvo ter malo vode. To zmešamo in odnesemo kralju.

Najprej v posodo nalijemo 5 litrov bučnega olja in pustimo, da zavre. Nato dodamo 3 velike milka čokolade z okusom orea. Dodamo 5 ščepcev zdrobljene motorke in vse skupaj premešamo. Nato kuhamo 2 dni in juha je pripravljena.

Ko voda zavre, vanjo damo 3 litre prijateljstva. Nato prilijemo še veselje in pekoč čili. Kasneje dodamo pogum, orehe in potrpežljivost. Čez tri dni odnesemo kralju.

Najprej v lonec vlijemo 1 dl kokakole, potem v lonec dodamo 5 kg sladkorja. Ko to lepo premešamo, v lonec dodamo napolitanke. Na koncu še dodamo 7 kosov poli klobase. To na koncu podarimo kralju Matjažu.

Zdrobimo britvico, odrežemo malo brade in vse skupaj zmešamo. 2 litra čežane s smetano zmešamo s 3 dl ledene vode. Vse skupaj dobro premešamo. Na slivestrovo odnesemo v jamo.

Za juho, ki bo zbudila kralja Matjaža, rabimo tri solze najbolj jokavega dečka v vasi, nato dodamo veliko čilija in kanček popra ter veliko domišljije in 4 litre napoja za rast brade. Ko jo kuhamo, dodajamo kozjo brado. Nato damo še pekoče začimbe za pospešeno rast in postrežemo.