Tri sestre

Nekoč je živel kralj. Imel je tri hčere, ki so bile na pogled prečudovite. Imele so dolge rahlo valovite lase in lepe modre oči.

Starejši sestri sta se venomer  grdo obnašali do mlajše sestre, ona pa se za to ni zanimala. Oboževala je ples. Najraje je plesala ob pesmih lepe pojoče skrinjice, ki ji jo je dala pokojna mati.

Tri sestre so odraščale in prišel je čas, da se poročijo. Na grad so prihajali princi in plemiči iz vseh kraljestev. Sestram ni bil všeč nihče izmed njih. Nato se je na dvoru pojavil princ iz sosednje dežele. Vse sestre so ga hotele za moža, on pa se ni znal odločiti, katera je prava zanj. Sklenil je, da bo vsako noč pri eni od treh sester, in se po tretji noči odločil, katero želi imeti za ženo.

Prvo noč je prespal pri najstarejši. Noč je bila lepa in kratka. Zunaj je na nebu svetila luna. Princesa je princu vso noč govorila o sebi in svojih dejanjih. Zaspala sta. Dan je hitro minil in začelo se je večeriti.

Princ je to (drugo) noč prespal pri srednji sestri. Ta noč je bila prav tako lepa, dolgočasna in utrujajoča kot prva. Spet je svetila luna in princesa je vso noč govorila o sebi.

Tretjo noč je princ prespal pri najmlajši sestri. Zunaj je deževalo in strele so žvižgale mimo grajskih oken. Najmlajša sestra se ni obremenjevala z vremenom. Princu je pokazala pojočo skrinjico. Vso noč sta pela in plesala, tako glasno, da nihče v kraljestvu ni zatisnil očesa. Začelo se je daniti. Prišel je čas, ko je moral princ oznaniti, s katero od treh sester se bo poročil. Vso kraljestvo so sklicali na grad. Princ je oznanil, da se bo poročil z najmlajšo princeso in začele so se priprave na poroko.

Starejši sestri sta bili zelo jezni na njuno mlajšo sestro, zato sta jo zastrupili. Pojedla je juho, v kateri je bil strup. Princ je pritekel v sobo, kjer je na tleh ležala zastrupljena princesa. Ves prestrašen jo je pobral in jo močno objel. Zbudila se je in strup v njenem telesu je z objemom prave ljubezni izginil. Princesa je dala svoji starejši sestri ubiti.

S  princem sta se srečno poročila in živela srečno do konca svojih dni. Pravimo, da je bila zanju usodna pojoča nevihtna noč.