Mickine misli

Soba, 25. 10.1790

Dragi dnevnik!

Danes sem spoznala prečudovitega plemiča po imenu Tulpenheim, ki za razliko od Anžeta zna jako lepo z besedami in tudi olikan je zelo. Po vrhu vsega pa je še  premožen. Če se bom poročila z njim, bom postala žlahtna gospa, kar sem si vedno želela. Pa tudi zelo dobro zna plesati in ima nežen prijem, ne tako kot Anže, da mi skoraj kosti zdrobi. Komaj čakam, da se jutri spet srečava. In mogoče me bo zaročil.

Neučakana Micka

Dnevna soba, 26. 10. 1790

Dragi dnevnik!

Danes je prišel Anže in mi začel dvoriti, meni pa se je tako mudilo, saj sem se zmenila s Tulpenheimom. K sreči me je oče rešil in ga odpeljal v našo klet. Jaz pa sem šla k Tulpenheimu, ki me je res zaročil. Dal mi je tako lep prstan z diamantom, da sem se skoraj onesvestila. Potem sva se dogovorila, kdaj se bova poročila, da bo že jutri prišel s pisarjem k meni domov, da se bomo z očetom dokončno dogovorili.

Micka

Pri Micki, 27. 10. 1790

Dragi dnevnik!

Očetu sem povedala za najino poroko in da bo že danes prišel s pisarjem, da podpišem vse potrebno. Nakar je v sobo vstopil lepo oblečen Anže, kot da bi bil plemič. Imel je klobuk na tri kraje, suknjo, začel me je primerjati z drevesi. Tega mi je bilo dovolj, zato sem mu rekla, naj utihne. Potem pa mi je začel govoriti, koliko mi je dal za oblačila, jaz pa njemu, naj se raje obleče v stara oblačila. Besna sem odšla v mesto. Tam sem srečala gospo, ki je nosila zelo podoben prstan kot jaz. Vprašala sem jo: »Kje ste dobili ta prstan?« Povedala mi je, da ji ga je dal Tulpenheim. Takrat sem spoznala, kako me je prevaral. Šternfeldovki sem povedala, da ga je dal tudi meni. Skupaj sva šli k mojemu očetu in mu povedali za prevaro. Tako smo se odločili, da se bom poročila z Anžetom, ki je še vedno nor name. Pripravili smo se na prihod gospode, ki jim ni bilo preveč všeč pri nas, pisar Glažek pa je tako ali tako samo pil in mu je bilo pravzaprav vseeno. Ko je prišel čas podpisa, je Tulpenheim podpisal, da se strinja, da se oženim z Anžetom. In da nama bo dal doto, ki je bila kar visoka. Vendar je to opazil šele potem, ko je že podpisal. Tulpenhein je bil razkrinkan in to je tudi ugotovil, ko je zagledal Šternfeldovko. Osramočen je šel domov. Jaz pa sem bila vesela, saj se bom poročila z moškim, ki me zares ljubi, po drugi strani pa ponižana, ker me je hotel tako naplahtati.
Dragi dnevnik čez dva dni se že poročim z Anžetom.

Micka